BHV cursus

Weet wat u moet doen bij een ongeluk in uw bedrijf en zorg dat er altijd iemand is die hulp kan verlenen aan slachtoffers. Doe daarom een BHV cursus!

Waarom een BHV cursus?

Bedrijfshulpverleners kunnen hulp bieden wanneer er in een bedrijf of organisatie onverwachte situaties ontstaan waarbij de veiligheid of gezondheid van de werknemers in het geding komt. Elk bedrijf is verplicht om een of meerdere bedrijfshulpverleners aan te stellen en wanneer die zelf niet gecertificeerd zijn, ervoor te zorgen dat er een diploma of certificaat kan worden gehaald.

Een BHV’er moet rekening houden met een keur aan factoren, zoals de grootte van de organisatie en het aantal werknemers, het dreigingsniveau en het aantal werknemers dat niet zelfredzaam is. Veel bedrijven hebben een intern noodplan dat BHV’ers in een noodsituatie zullen volgen. Een bedrijfshulpverlener kan niet alleen eerste hulp bij ongelukken toepassen, maar beperkt ook de gevolgen van een ongeval, bijvoorbeeld door brandbestrijding.

BHV cursus

Daarnaast coördineert een bedrijfshulpverlener ook het contact met andere hulporganisaties, zoals de brandweer en de ambulancedienst.

Hoe haalt u een BHV diploma?

Bij een BHV-cursus leert u hoe bedrijfshulpverlening toe te passen. Het halen van een EHBO diploma kan hier ook onderdeel van zijn. Er zijn klassikale cursussen, maar tegenwoordig bestaat er ook online scholing. Een onafhankelijke certificerende organisatie op het gebied van bedrijfshulpverlening is NIBHV, dat lesmateriaal samenstelt en cursisten examineert.

Wat komt tijdens een BHV cursus aan bod?

Een basiscursus BHV is breed opgezet met een combinatie van theorie en praktijk. De theorie bestaat uit multiple choice vragen over de cursus en wordt meestal aan het eind van een cursusdag gegeven. Qua praktijk worden niet alleen ontruimingsoefeningen gedaan, inclusief brandbestrijding en hoe om te gaan met blusmaterialen. Er is namelijk ook aandacht voor verbale elementen, zoals hoe er tijdens een noodsituatie moet worden gecommuniceerd door de BHV’er.

Een ander hoofdonderdeel van een BHV cursus is hoe te handelen in een levensbedreigende situatie, waarbij onder andere EHBO aan bod komt, zoals het verlenen van de eerste hulp, de behandeling van een slachtoffer en eventueel reanimatie en het gebruik van een AED apparaat. Wanneer u de basiscursus succesvol heeft afgelegd, dan wordt u officieel erkend als bedrijfshulpverlener.

Waar kunt u een BHV diploma halen?

Een BHV cursus doet u bij een erkende BHV-organisatie. Meer informatie over opleiders van BHV-cursussen, maar ook om een reanimatie cursus te doen of een AED cursus of EHBO-cursus te volgen, vind u op EHBO-koffer.be.