Het Rode Kruis

Het Rode Kruis is onderdeel van de Internationale Rode Kruisbeweging wat opgericht is in 1864. De volgende onderwerpen staan bij ons centraal: voorbereiding op rampen, water, EHBO en noodhulp. Het werk kan verdeeld worden onder het ‘werk in Nederland’ en het ‘werk Wereldwijd’.

Het Rode Kruis wordt ondersteund door verschillende partners, waaronder de Nationale Postcode Loterij en 3FM/Serious Request. Ambassadeurs zoals Floortje Dessing en Humberto Tan helpen het doel onder de aandacht te brengen onder zoveel mogelijk mensen.

Het Rode Kruis

Rode Kruis in Nederland

Het Nederlandse Rode Kruis ondersteunt gemeentes en de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie). Dit doen ze om bij rampen en calamiteiten taken uit handen te nemen, zodat andere processen door kunnen lopen. Er wordt in Nederland samengewerkt met 35.000 vrijwilligers in 270 plaatselijke afdelingen. Het Rode Kruis zorgt voor de opleiding en training van deze vrijwilligers.

Ook bij evenementen is een EHBO post onmisbaar. Hierbij kunt u denken aan evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse. De overheid wordt ook ondersteund als het gaat om de Bevolkingszorg. Hierin hebben zij de volgende taken: publieke zorg, informatie, communicatie en ondersteuning.

Rode Kruis Wereldwijd

Over de hele wereld zijn er meer dan miljoenen vrijwilligers actief voor het Rode Kruis. Na een ramp of calamiteit is belangrijk dat er gelijk voor de levensreddende middelen wordt gezorgd, zoals schoon drinkwater, voedsel, onderdak en medische hulp. Niet alleen tijdens, maar ook voor en na een ramp zijn we aanwezig. Er wordt gewerkt aan de wederopbouw en preventie van onnodige extra schade na een ramp. Het herenigen van families beschouwt het Rode Kruis ook als een belangrijke taak.

Hoe kan men het Rode Kruis helpen?

Er zijn verschillende manieren mogelijk om een steentje bij te dragen. Zo is het mogelijk om met via het Disaster Relief Partner Program met uw bedrijf vooruit te investeren in noodhulp. Daarnaast is het altijd mogelijk om een donatie of een gift te schenken. Door een project te adopteren, blijft u persoonlijk betrokken en draagt u bij aan permanente groei.

U kunt ook zelf een actie opstarten, ideeën zijn altijd welkom. Daarnaast streeft het Rode Kruis er naar dat zoveel mogelijk mensen kennis hebben van Eerste Hulp bij Ongelukken. Naast cursussen is er tegenwoordig ook een EHBO-app die voor iedereen te downloaden is.

Bekijk voor meer informatie BHV Keurmerk of EHBO diploma.