Wat betekent het als iets steriel is?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat betekent het als iets steriel is? Ook geven we meer informatie over wat steriel werken precies inhoudt.

Wij verkopen een steriele inhoud voor de EHBO-koffer A en EHBO-koffer B

Wat betekent het als iets steriel is?

Als iets steriel is, betekent dit dat het vrij is van ziektekiemen (oftewel vrij van virussen en bacteriën waar u of anderen ziek van kunnen worden).

Waarom zijn sommige verbandmiddelen steriel?

Bij de verzorging van wonden tijdens EHBO, is hygiëne erg belangrijk. Om te voorkomen dat wonden geïnfecteerd raken, is het belangrijk dat er zoveel mogelijk wordt gewerkt met steriele producten. Hierom zijn veel producten, zoals gaaskompressen, snelverband en hechtstrips steriel verpakt. Steriele producten zijn te herkennen aan het woord ‘sterile’ op onze verpakking en zijn bij ons gemiddeld 4 jaar houdbaar (dit kan per producent verschillen). Ook zijn steriele producten altijd per stuk verpakt.

Wat is steriel werken?

Steriel werken komt voor in omgevingen met kwetsbare mensen, zoals bijvoorbeeld ouderen en gehandicapten in verpleeg- en verzorgingshuizen. Omdat zorgverleners meerdere cliënten bezoeken, kunnen ziektekiemen makkelijk worden overgebracht. Het is daarom extra belangrijk om in deze omgevingen zo steriel mogelijk werken.

Speciaal voor verpleeghuizen en woonzorgcentra is er een hygiënerichtlijn opgesteld. Hieronder hebben wij deze kort samengevat in 5 punten:

  1. Handhygiëne – o.a. voor én na contact met een cliënt.
  2. Persoonlijke hygiëne – draag geen sieraden aan de handen, geen nagellak en zorg voor korte nagels. Haren moeten worden vastgebonden in een staart.
  3. Persoonlijke beschermingsmiddelen – draag altijd handschoenen bij het verzorgen van een cliënt.
  4. Desinfectie – Materialen, apparaten en verpleegartikelen hoeven alleen te worden gedesinfecteerd als er bloed of andere lichaamsvochten op aanwezig zijn.
  5. Eten en drinken – Houdt rauw en bereid lees strikt gescheiden en gebruik verschillende snijplanken voor groente en vlees.

Wat betekent het als iets steriel is

Blauwe pleisters voor extra hygiëne

Een verwonding moet natuurlijk altijd zo steriel mogelijk verbonden worden en dat kan in theorie met allerlei soorten pleisters. Maar in de voedselbereiding en gezondheidszorg heeft men bedacht dat het wel handig zou zijn als de pleister op zou vallen.

U moet er immers niet aan denken dat die blauwe pleister in het eten terecht komt! Erg fris is dat niet en al helemaal niet steriel te noemen. Vandaar dat men blauwe pleisters bedacht heeft, blauw is een kleur die niet van nature in levensmiddelen voorkomt en dus al snel zal opvallen als u de blauwe pleister verliest. Daarnaast zijn deze pleisters detecteerbaar, door de aluminium strip zijn deze makkelijk terug te vinden in het productieproces.

Vorige vraag: Wat is een Rautekgreep?

Volgende vraag: Wat is de ziekte van Lyme?