Hoe behandel je een schaafwond?
Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe behandel je een schaafwond?
Op EHBO-koffer.nl vindt u alles voor het behandelen van schaafwonden zoals Desinfectant en een Pleisterstrip.
Desinfectant wordt gebruikt om de huid rondom wonden mee te ontsmetten of om EHBO-producten te desinfecteren. Inhoud: 10 ml of 30 ml
Reinigingsalcohol (desinfectant)
Opties selecteren
Standaard pleisterstrip (textiel pleisters op rol) om zelf op maat te knippen. Elastisch. Diverse afmetingen.
Pleisterstrip
Opties selecteren
Hoe herken je een schaafwond?
Zoals het woord het al een beetje zegt, ontstaat een schaafwond doordat de huid langs een hard oppervalk (zoals de grond) is geschaafd tijdens een val. Een schaafwond is een oppervlakkige wond, en omdat alleen de eerste huidlaag beschadigd is zal een schaafwond niet of weinig bloeden.
Hoe behandel je een schaafwond?
Wanneer u een schaafwond wilt gaan behandelen, is het belangrijk om te weten dat de behandeling uit 3 delen bestaat:
- Reinigen van de schaafwond
- Afdekken van de schaafwond
- Verbinden van de schaafwond (optioneel)
Hieronder worden deze stappen verder toegelicht.
Reinigen van een schaafwond
Wanneer er in de schaafwond vuil aanwezig is kan je dat het beste afspoelen. Gebruik hiervoor koud water. Het vuil moet zo goed mogelijk worden verwijderd om infecties te voorkomen. Gebruik indien het mogelijk is een schoon washandje en wat zeep. Veeg het vuil van binnen naar buiten. Het is natuurlijk ook mogelijk dat er op het moment dat de schaafwond ontstaat er geen kraan in de buurt is. Laat dan eerst de wond goed doorbloeden. Hierdoor zal het meeste vuil uit de wond gaan. Het ontsmetten van de schaafwond met bijvoorbeeld Betadine jodium is tot slot erg belangrijk om infecties te voorkomen.
Afdekken van een schaafwond
Zodra u de schaafwond heeft gedesinfecteerd, kunt u deze gaan afdekken. Kleine schaafwonden kunt u afdekken met een pleister. Wanneer het een grotere wond betreft, kunt u deze afdekken met een steriel gaaskompres of een een niet-verklevend wondkompres. Op deze manier voorkomt u dat er tijdens het verwisselen van het verband nieuw gevormd weefsel wordt losgetrokken.
Verbinden van schaafwond
Meestal is een schaafwond oppervlakkig, en is het hierom niet nodig om deze te verbinden. Eventueel kunt u een grote schaafwond wel verbinden. Vaak wordt voor grotere wonden een zwachtel (ook wel windsel genoemd) gebruikt. Bij het aanleggen van een drukverband, biedt een zwachtel ondersteuning en druk. Lees hier hoe u een drukverband aan moet leggen.
Vorige vraag: Wat doe je bij een huidwond?
Volgende vraag: Hoe desinfecteer je een wond?