Hoe desinfecteer je een wond?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe desinfecteer je een wond?

Gebruik ons desinfectiemiddel om de huid rondom de wond te ontsmetten, en gebruik Betadine om de wond zelf te desinfecteren. 

Wonden desinfecteren

Een wond is zo gebeurd: gevallen op de knie, gesneden tijdens het koken of ergens tegen aan gelopen… Het belangrijkste is dan om de wond zo snel mogelijk te desinfecteren, niet alleen om een infectie te voorkomen, maar ook om het genezingsproces van de wond te versnellen. Hoe desinfecteer je een wond op de beste manier?

Hoe desinfecteer je een wond?

Desinfecteren betekent eigenlijk ontsmetten, en dat kan bij de meeste wonden zelf gedaan worden met een goed gevulde EHBO-koffer. Bij kleine wonden waarbij de huid nog heel is, kunt u een alcoholische oplossing van bijvoorbeeld desinfectant gebruiken. Voor alle andere wonden kunt u betadine gebruiken.  U desinfecteert een wond door deze schoon te maken, eventueel achtergebleven vuil weg te vegen met een steriel gaasje en tot slot de wond af te dekken met een pleister (bij kleine wonden) of een gaasje met een zwachtel/windsel.

desinfecteer-een-wond

Welke producten heb ik nodig om een wond te desinfecteren?

Bij snijwonden of schaafwonden kunt u beter ontsmettingsmiddelen met alcohol vermijden. U kunt beter Betadine gebruiken. Betadine prikt niet en is dus ook uitermate geschikt voor het desinfecteren van wonden bij kinderen.

Let op: bij het gebruik van Betadine wordt afgeraden om dit te gebruiken bij mensen met een schildklieraandoening én bij zwangere vrouwen. Ook zijn sommige mensen allergisch voor jodium.

Vorige vraag: Hoe behandel je een schaafwond?

Volgende vraag:Hoe houd je een wond schoon?