Hoe gebruik je een blusdeken?

Een brand kan zomaar ontstaan. In de keuken bijvoorbeeld als de vlam in de pan springt of als de buitenhaard omvalt. Mag men dan een blusdeken eroverheen gooien of is dat niet verstandig? Op de vraag ‘Hoe gebruik je een blusdeken’, vindt u hier het antwoord.

In elk huishouden is een blusdeken een must-have.

Wat is een blusdeken?

Een blusdeken kan worden gebruikt voor het blussen van kleine brandjes en brandende mensen door deze deken er in een keer overheen te slaan. De blusdeken bestaat uit nauwelijks brandbaar materiaal en het verstikt de vlam, door de toevoer van zuurstof stop te zetten.

Hoe gebruik je een blusdeken?

Trek de deken uit de houder en sla de bovenkant van de deken vervolgens een keer om de handen. Hou de deken hoog en positioneer uzelf erachter. Dek in een soepele beweging de brand af zodat er geen zuurstof bij kan komen. Vervolgens laat u de blusdeken een tijd liggen zodat men zeker weet dat de brand uit is.

Hoe gebruik je een blusdeken?

Voordelen blusdeken

Een blusdeken kan, naast het uitmaken van kleine branden, ook worden gebruikt om mensen te blussen. Leg het slachtoffer neer en wikkel deze vanaf de kin tot de voeten in met de blusdeken. Wrijf over de deken van boven naar beneden en koel het slachtoffer met water zodra de vlammen zijn gedoofd. De blusdeken is ook geschikt om uzelf te beschermen tegen vuur wanneer u uit een brandende ruimte wilt vluchten. Een blusdeken is een essentiële aanvulling van bijvoorbeeld uw verbandtrommel bedrijf of verbandtrommel auto.

Belangrijke informatie blusdeken

Let op: Blusdekens mogen niet worden gebruikt bij frituurbranden, vanwege de hoge temperatuur zal een blusdeken niet effectief zijn.

Vorige vraag: Hoe gebruik je brandwonden gel?

Volgende vraag: Hoe maak je een vluchtplan?