Hoe gebruik je een brandwonden kompres?

Brandwonden kompressen zijn uiteraard vooral geschikt voor het verkoelen van (lichte) brandwonden die het gevolg zijn van thermische hitte (onder andere vuur, kookwater of stoom). Ook bij de behandeling van lichte schaafwonden of insectenbeten kunnen ze nuttig zijn.

–> Het is aan te raden om een brandwonden kompres direct op de brandwond te doen.

Hoe gebruik je een brandwonden kompres?

Bij brandwonden is onmiddellijke koeling primordiaal. Dit kan best gebeuren door de wond bloot te stellen aan lauw, stromend water (20°), gedurende 20 minuten. Vervolgens is het van belang de aard van de brandwond vast te stellen: eerste-, tweede-, of derdegraads, al dan niet chemisch, al dan niet vrieswonden.

Strakke kleding of sieraden mogen niet worden verwijderd omdat dit verdere beschadiging van de huid kan veroorzaken. U houdt het een tien to twintigtal minuten aan, verwijdert het, wacht dertig minuten, en brengt het opnieuw aan. Na deze behandeling kunt u de wond schoonmaken om infecties te vermijden.

Brandwonden kompres

Stromend water en/of pijnstillers

Hoewel een brandwondencompres ook de eerste koeling van lichte brandwonden kan verzorgen, blijft stromend water hier de beste oplossing, indien mogelijk. Indien nodig kan een pijnstiller als Ibuprofen of paracetamol de eerste pijn helpen verlichten. Nadat het kompres zijn werk gedaan heeft, kan een gaasje de wond beschermen.

Zorg ervoor dat dit product niet ontbreekt in u verbandtrommel A of verbandtrommel B.

Deze pagina is gecontroleerd door vrijwilligers van EHBO-vereniging Haarlem.

Vorige vraag: Welke brandblusser heb ik nodig?

Volgende vraag: Hoe gebruik je een blusdeken?