Hoe haal je een voorwerp uit je neus?

Kinderen houden van experimenteren. De kans bestaat dat ze een klein voorwerp in de neus duwen, zoals een kraaltje, steentje of stukje speelgoed. Ook bij een volwassene kan er per ongeluk iets in de neus terecht komen. Het is belangrijk om niet zelf met een pincet of ander middel te proberen het voorwerp te verwijderen, omdat je het dan vaak dieper duwt. Ook is het niet verstandig om in de neus te peuteren.

–> Heeft u al een splinterpincet in huis?

Hoe haal je een voorwerp uit je neus?

U neemt eerst een ademteug. Vervolgens drukt u met de vinger op de neusvleugel van het niet verstopte neusgat, zodat deze dicht wordt gedrukt. Daarna probeert u het voorwerp door het snuiten van de neus naar buiten te laten komen. Heeft dit geen resultaat of is het voorwerp slechts gedeeltelijk verwijderd, dan gaat u naar de huisarts.

 

Instrumentarium van de arts

Heeft u iets in de neus dat niet door snuiten verwijderd kan worden, dan moet u altijd een huisarts of KNO-arts bezoeken. Artsen beschikken over de geschikte instrumenten om iets uit de neus te halen. Laat u het voorwerp zitten, dan kan er een ontsteking ontstaan of kan het voorwerp in de luchtpijp schieten.

Vorige vraag: Hoe haal je een voorwerp uit je oor?

Volgende vraag:Hoe komt het dat je ijlt?