Hoe komt het dat je ijlt?

Wat is ijlen?

Een andere benaming voor ijlen is delier of koortsdelier. Door hoge koorts, een ernstige ziekte of na een operatie heeft de patiënt dan te maken met lichte waandenkbeelden. Ijlen is niet gevaarlijk, maar kan wel angst oproepen, vooral bij kinderen of bij de mensen die de zieke bijstaan.

–> Wij raden de Digitale koortsmeter aan om nauwkeurig de temperatuur te meten.

Hoe komt het dat je ijlt?

Normaal gesproken heeft het lichaam een temperatuur van 37 graden Celsius. Bij een temperatuur hoger dan 38 graden is er sprake van koorts. Als de koorts boven de 40 graden komt, dan treden er veranderingen op in de hersenen. Sufheid kan het gevolg zijn. Ook is het mogelijk dat men verward is, niet meer normaal praat en geen normaal begrip meer heeft van de wereld om zich heen. Ook ziet de patiënt soms beelden die er niet zijn.

Hoe komt het dat je ijlt?

Wat kunt u doen tegen ijlen?

Stel mensen met een koortsdelier gerust door te vertellen dat de dingen die ze zien niet echt zijn. Zorg verder dat ze het niet te warm hebben. Koorts is nuttig voor het lichaam, omdat het infecties aanpakt. Als de koorts zakt, is ook het ijlen afgelopen. Wilt u de koorts iets laten zakken – tot 39 à 40 graden – geef dan een paracetamol.

Vorige vraag: Hoe haal je een voorwerp uit je neus?

Volgende vraag:  Hoe kom je van hoofdpijn af?