Hoe leg je een spiraalverband aan?

Wanneer gebruik je een spiraalverband?

Een spiraalverband gebruik je bij een wond of letsel aan een lidmaat. Je gebruikt spiraalverband om een ander verband te fixeren. Spiraalverband wordt ook wel gebruikt bij een verstuiking van de pols, om deze meer steun te geven.

–> Snelverband is uitermate geschikt om een spiraalverband aan te leggen.

  Snelverband

  Snelverband

  Dit snelverband bestaat uit een sterk absorberend wondkussen en een zwachtel in één. Per stuk steriel verpakt. Diverse afmetingen.

   0,52
  incl. 6% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren

Hoe leg je en spiraalverband aan?

Laat het slachtoffer in een gemakkelijke houding liggen/zitten. Start met het uitrollen van het verband onder de wond en windt het verband richting de romp van het slachtoffer. Start met twee circulaire slagen. Laat bij de eerste slag een hoekje van het verband vrij en plooi het naar binnen.

Bedek dit hoekje bij de tweede slag, zo kan het verband niet meer van zijn plek raken. Zwachtel na de twee circulaire slagen spiraalvormig door, bedek telkens 2/3 van de vorige slag. Dit geeft een goede bescherming van het onderliggende verband en zorgt ervoor dat er geen vuil bij de wond kan komen.

Eindig weer met twee circulaire slagen en maak vervolgens het verband vast, met kleefpleisters, verbandhaakjes of een veiligheidsspeld.

Hoe leg je een spiraalverband aan?

Wat heb je nodig bij het aanleggen van een spiraalverband?

Naast het spiraalverband heeft u kleefpleisters, verbandhaakjes of een veiligheidsspeld nodig, en eventueel een schaar om de pleisters mee te knippen. U kunt bij ons alle genoemde verbandmiddelen bestellen.

Vorige vraag: Hoe leg je een vingerverband aan?

Volgende vraag: Hoe leg je een wonddrukverband aan?