Hoe leg je een vingerverband aan?

Hoe leg je een vingerverband aan? En wanneer doe je dat? De bedoeling van het aanleggen van een verband is het beschermen van een verwonding voor invloeden van buitenaf. Daarom moet je elke vinger verwonding eerst bedekken met een steriel gaasje.

–>Met vingerverband vingerbob in je EHBO-uitrusting ben je goed voorbereid.

Het aanleggen van een vingerverband

Voor je een vingerverband aan kunt leggen moet je eerst weten hoe groot het steriele gaasje moet zijn. Bekijk de wond dus goed en zorg ervoor dat deze schoon is. Leg het steriele gaasje op de wond, met gebruik van de verpakking. Zo raak het gaasje zo min mogelijk aan met je vingers. Is het een klein wondje aan je vinger? Dan kun je er ook gewoon een pleister op plakken. Vervolgens is het aanleggen van vingerverband heel eenvoudig. Heb je vingerverband (zoals de vingerbob) in huis? Dan kun je deze heel eenvoudig over je gaasje of pleister om je vinger heen rollen. Geen speciaal vingerverband in huis maar wel normaal verband? Dan kun je je hand als volgt verbinden:  Hoe leg je een vingerverband aan?

begin het verband met een slag om de pols en plak dit vast. Daarna via de rug van de hand naar de gewonde vinger. Je hebt maar twee slagen om de vinger nodig, over je vingertop heen, om het verband zijn werk te laten doen en het gaasje op zijn plaats houden.De volgende slagen gaan weer terug over de hand naar de pols. Als afwerking maak je nog een slag met het verband om de pols en je plakt het einde vast met hechtpleisters.

Wat is nodig voor het aanleggen van een vingerverband?

Je hebt nodig: een steriel gaasje in ongeopende verpakking, vingerbobs of een zwachtel, liefst elastisch, van vier of zes centimeter breedte. Daarnaast natuurlijk een rol hechtpleister. Je kunt al deze verband materialen kopen bij ons.

  Aanbieding!
  Gaaskompres steriel

  Gaaskompres steriel

  Steriel gaaskompres om kleine wondjes mee droog- en schoon te maken en om af te plakken. Per stuk steriel verpakt. Diverse afmetingen.

   0,13
   0,16
  incl. 6% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren
 
  Hydrofiel Zwachtel

  Hydrofiel Zwachtel

  Een hydrofiele elastische zwachtel is sterk vochtopnemend. Dankzij de elasticiteit gemakkelijk aan te brengen. Per stuk steriel verpakt. Diverse afmetingen.

   0,55
  incl. 6% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren
 

Deze pagina is gecontroleerd door vrijwilligers van EHBO-vereniging Stede Broec.

Vorige vraag: Hoe leg je een wonddrukverband aan? 

Volgende vraag: Wat is een hydrofiele zwachtel?