Hoe leg je een wonddrukverband aan?

Heeft u of iemand in uw omgeving een wond die behandeld moet worden? Dit is zeker niet ongewoon. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Het kan iedereen overkomen. Het is wel belangrijk dat een wond goed verbonden wordt met wonddrukverband zodat de heling zo snel mogelijk kan plaatsvinden. Hiervoor is het noodzakelijk dat u een drukverband aanlegt.

–> Zorg dat u wonddrukverband in huis heeft. 

Aanleggen van een wonddrukverband

Een drukverband moet direct op de wond aangebracht worden. Dit voorkomt dat er verdere zwellingen zullen optreden. Verder is het belangrijk kalm te blijven. Houdt het geblesseerde lichaamsdeel in een comfortabele stand voor het slachtoffer.

Breng rondom de wond, kneuzing of verstuiking een laag watten aan. Dit zorgt ervoor dat de druk beter wordt verdeeld. Leg vervolgens op de watten een zwachtel aan. Gebruik het liefst een Ideaal zwachtel. Als de zwachtel wordt aangebracht, doe dit dan met een lichte trek. Voorkom echter dat het lichaamsdeel wordt afgekneld. Sluit ten slotte de zwachtel af met een kleefpleister.

wonddrukverband

Benodigde materialen

Een aantal zaken zijn handig om bij de hand te hebben in een EHBO-koffer, zoals een verbandschaar, zwachtels in verschillende afmetingen, een kleefpleister en een driekante doek, oftewel een mitella. Vergeet ook in de verbandtas geen watten mee te nemen.

Vorige vraag: Wat is een hydrofiele zwachtel?

Volgende vraag: Wat is een ideaalzwachtel?