Hoe ontsmet je een wond?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe ontsmet je een wond?

Om een wond te ontsmetten raden wij Betadine jodium aan. Voor het ontsmetten van materialen of de huid rondom de wond, kan een normale desinfectant worden gebruikt.

Waardoor ontstaat een wond?

Een wond waarbij de huid beschadigd kan op verschillende wijzen ontstaan. Het kan komen door stoten, vallen (waarbij schaafwonden ontstaan) en snijden. Een ding is zeker: hoe een open wondje ook ontstaat het is belangrijk om deze goed te ontsmetten om ontstekingen te voorkomen. Maar hoe ontsmet je een wond eigenlijk op de juiste wijze?

Hoe ontsmet je een wond?

Voordat u de wond gaat ontsmetten, is het belangrijk dat uw handen schoon zijn. Gebruik hier eventueel een handdesinfectant voor. Het ontsmetten van een wond gebeurt door eerst de wond voorzichtig schoon te spoelen met handwarm, liefst steriel, water. Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel. Dep vervolgens met het gaasje over de wond. Daarna kunt u eventueel de wond afdekken met een pleister of wondgaasje met verband. Druppel ontsmettingsmiddel zoals povidonjood of 70% alcohol nooit direct in of op de wond: zo kun je niet goed doseren en kun je zelfs teveel ontsmettingsmiddel gebruiken.

Hoe ontsmet je een wond

Waarmee kan je wonden het beste ontsmetten?

Om een wond goed te kunnen ontsmetten heeft u de volgende artikelen nodig:

 

Heeft u deze materialen niet bij de hand? Dan kan lauw kraanwater en een niet-pluizende doek ook volstaan om de wond te behandelen.

Vorige vraag: Hoe verwijder je hechtingen?

Volgende vraag: Hoe verzorgt u een wond?