Hoe werkt een coldpack?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe werkt een coldpack? 

In onze webshop kunt u coldpacks vinden, deze hoeft niet in een vriezer maar kan direct worden gebruikt.

  Instant coldpack

  Instant coldpack

  Instant coldpack om direct (eenmalig) te gebruiken bij o.a. verstuikingen en oververhitting. Afmetingen: 14 cm x 18 cm. Niet nodig om in de vriezer te bewaren.

   1,55
  incl. 6% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren

Wat is een coldpack?

Een coldpack (ook wel coolpack of icepack genoemd) wordt gebruikt om te koelen. Het wordt vaak ingezet voor het ontzwellen van letsels aan ledematen, met name verstuikingen, verzwikkingen, ontwrichtingen en kneuzingen. Via het ontzwellen wordt ook de pijn verlicht.

Hoe gebruik je een coldpack?

Bij toediening is het voornaam om het coldpack nooit rechtstreeks op het geblesseerde lichaamsdeel te plaatsen. Dit kan bevriezing veroorzaken en is bijvoorbeeld een voorname reden waarom men voorzichtig moet zijn bij het toebrengen van coldpacks bij breuken of open wonden.

Hoe werkt een coldpack?

De ‘standaard’ versie van het coldpack is een zakje met gel. Het wordt vooraf een tweetal uur ‘ingevroren’ in een vriezer. Het zakje blijft enkele minuten koud. Wij verkopen in onze EHBO-winkel alleen instant coldpacks.

Een instant coldpack werk zo: In de ene zak zit hier water, in de andere ammoniumnitraat, calciumammonium-nitraat of urea. Eens de waterzak gebroken wordt door erin te knijpen, zal het water de vaste stof oplossen in een endothermische reactie, die de hitte in het pak ‘absorbeert’.

Hoe werkt een coldpack

Hulpmiddelen bij het aanbrengen van een coldpack

Aangezien rechtstreeks contact tussen het pack en de huid tot bevriezing van de huid kan leiden, is het aan te bevelen het coldpack in een doek te wikkelen alvorens het toe te dienen. Tot slot nog een tip: er bestaat ook een cold/hot pack. Het verschil met de instant coldpack is dat de cold/hotpack 2 functies heeft, namelijk: warmte door te verwarmen in de magnetron en koeling door te koelen in de vriezer.

Vorige vraag: Hoe werkt een thermometer?

Volgende vraag: Hoe werkt paracetamol?