Waarom is oogspoeling belangrijk?

Een oogspoeling wordt ook wel een oogdouche genoemd. Het is bedoeld om de ogen te zuiveren wanneer deze in contact zijn geweest met schadelijke stoffen of vuil-of stofdeeltjes. Het is belangrijk om het kwetsbare oog goed te beschermen.

Op EHBO-koffer.be vindt u  verschillende soorten oogspoeling, waaronder Plum oogspoeling, Cederroth oogspoeling en Steriwash oogspoeling.

Waarom is oogspoeling belangrijk?

De ogen zijn gevoelig voor schade van buitenaf. Denk hierbij aan een bijtende vloeistof die in de ogen terecht komt of stofdeeltjes. De ogen kunnen blijvend beschadigd raken wanneer er niet direct behandeld wordt. Een oogspoeling voorkomt verdere schade aan de ogen door schadelijke stoffen uit het oog weg te spoelen.

Verschil oogspoeling en oogspoelampullen

Er zijn twee mogelijkheden om de ogen te spoelen. Losse ampullen voor kleine bedreigingen voor het oog ook als het om een vuiltje of enkele druppels irriterende middelen gaat. Een oogspoelfles is voor een langere spoeling van het oog en gebruikt  bij ernstiger letsel van het oog bijvoorbeeld, chemicaliën of zuren.

Hoe gebruik je de oogspoeling?

Een oogspoeling bestaat uit een knijpfles met een verlengstuk eraan. Het uiteinde past precies om het oog. Dit gedeelte wordt op het oog gezet terwijl het hoofd licht achterover gebogen wordt. Het oog wordt open gehouden terwijl de vloeistof in het oog wordt gespoten. Soms is het nodig dit meerdere malen te herhalen.

Waarom is oogspoeling belangrijk?

Speciale oogspoelflessen

Er wordt soms gebruik gemaakt van water om de ogen te spoelen. Niet geheel effectief, want bacteriën en andere ziektekiemen kunnen hierdoor achterblijven in het oog.

Waarom is speciale oogspoeling belangrijk?

Niet alleen om ziektekiemen en stofdeeltjes uit het oog te verwijderen, maar ook om het oog te neutraliseren. Chemische stoffen zoals zuren moeten snel geneutraliseerd worden. Dit kan door middel van een oogspoeling met een fosfaatoplossing. Andere oogspoelingen bevatten een zoutoplossing, wat het oog ten goede komt. Oogspoeling is daarom, naast wondgaas, verband en een verbandschaar, onmisbaar in de EHBO-koffer, zowel thuis als op de werkvloer.

Deze pagina is gecontroleerd door vrijwilligers van EHBO-vereniging Geleen.

Vorige vraag: Welke oogspoeling heb ik nodig?

Volgende vraag: Hoe spoel je je oog met water?