Wat doe je bij een bloeding?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat doe je bij een bloeding?

Let op: neem wij een hevige bloeding altijd contact op met een arts!

Voor de behandeling van een bloeding raden wij aan om gebruik te maken van ideaal zwachtel (ook wel ideaal windsel genoemd) om de wond te verbinden.

Hoe kan een bloeding ontstaan?

Een bloeding kan al snel ontstaan; iemand kan bijvoorbeeld een diepe snee oplopen tijdens het koken of vallen tijdens het fietsen en zichzelf verwonden. Het is belangrijk om goede hulp te kunnen bieden aan het slachtoffer wanneer u ziet dat er sprake is van een actief bloedende wond of als een slachtoffer pijn heeft. Op deze pagina leest u meer over de behandeling van bloedingen.

Wat te doen bij een hevige bloeding?

Wat doet u bij een hevige bloeding na een diepe snee met een scherp mes? In dit geval zal er veel bloed te zien zijn en zal het slachtoffer hevige pijn hebben. Bel in dit geval meteen 112 en oefen tegelijkertijd druk uit op de wond.

Behandeling bloeding

Soms komt er zoveel bloed uit een wond dat een pleister niet meer helpt. Het is in zo’n geval belangrijk voldoende druk uit te oefenen op de wond. Het bloeden zal minder worden of ophouden.

U kunt het slachtoffer ook vragen zelf op de wond te drukken. Bel eerst de hulpdiensten of vraag het iemand anders. Laat het slachtoffer liggen als dat mogelijk is. Ondertussen haalt u wegwerphandschoenen en pakt u een (wond)drukverband of een schone theedoek om de wond te verbinden. Blijf in ieder geval op de wond drukken tot de professionele hulpverlening het van u overneemt.

Overzicht van de aanbevolen materialen

Wanneer iemand bloed, kunt u allereerst wegwerpschoenen gebruiken om de wond niet te vervuilen. Om de wond te verbinden, kunt u ideaal zwachtel gebruiken.

Wat doe je bij een bloeding

Vorige vraag: Wat doe je bij bijtwonden?

Volgende vraag: Wat doe je bij een huidwond?