Wat doe je bij een steek van de Pieterman?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat doe je bij een steek van de Pieterman?

Voor de behandeling na een steek van de Pieterman vis, raden wij aan gebruik te maken van een hot/coldpack.

  hot-cold-pack

  Hot / Cold pack

  Kunststof Cold/Hot pack. Koelen in de vriezer of verwarmen in warm water of magnetron. Met klittenbandbandage. Meerdere keren te gebruiken. Afmetingen: 13 x 28 cm

   4,89
  incl. 6% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren

Wat is een Pieterman vis?

De Pieterman is een bruinige vis die vooral rondzwemt in het oostelijke deel van de Atlantische oceaan, de Noordzee en de Middellandse Zee. Hij is herkenbaar aan de rugvin en kieuwen, deze hebben vijf tot zes stekels. De vis graaft zich in onder het zand, wat de kans groot maakt dat iemand erop kan gaan staan.

Hoe herken je een steek van een Pieterman?

Een steek van de Pieterman vis zorgt voor felle pijn, zwelling en roodheid bij de plek waar gestoken is en een aantal wondjes op een rij. Meestal zal er geen bloed te zien zijn. Ook kan het wel eens zorgen voor hartklachten, ademhalingsstoornissen en bewusteloosheid. Soms kan het lichaamsdeel dat gestoken is niet meer worden bewogen. 

Wat doe je bij een steek van de Pieterman?

Het is belangrijk om snel actie te ondernemen, omdat de pijn anders maandenlang kan aanhouden. De plek moet eerst een kwartier tot twintig minuten ondergedompeld worden in heet water. Zorg dat dit water zo heet mogelijk is, zo lang het dragelijk is. Door temperaturen boven de veertig graden worden de eiwitten in het gif van de pieterman namelijk afgebroken. Als u geen heet water bij de hand heeft, kunt u zeewater of een hot/coldpack gebruiken. Zorg er ook voor dat u eventuele rest stekels verwijdert met een pincet.

Let op: Bel altijd 112 als er een ernstige allergische reactie optreedt. 

Behandeling na steek van de Pieterman

In geval van nood is het handig om de juiste producten in uw EHBO-uitrusting te hebben. Voor het behandelen van een steek van een pieterman raden wij een hot/coldpack aan zodat het gif kan worden afgebroken. Mochten er stekels in de huid zijn achtergebleven, kunt u deze verwijderen met een pincet.

Vorige pagina: Wat doe je na contact met de eikenprocessierups?

Volgende pagina: Hoe voorkom je griep?