Wat doe je na contact met de eikenprocessierups?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat doe je na contact met de eikenprocessierups?

Voor de behandeling na contact met de eikenprocessierups raden wij een hechtpleister aan om de haartjes van de eikenprocessierups te verwijderen.

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een rups die vooral voorkomt in de periode van juli tot en met september voor in ons land. Het zijn de brandhaartjes van dit diertje die vervelende klachten als jeuk, benauwdheid en opgezwollen ogen veroorzaken. Ook na september kunnen er nog klachten ontstaan, omdat de brandhaartjes zich vanuit de nesten via de wind kunnen verspreiden. 

Wat doe je na contact met de eikenprocessierups?

Wanneer de huid en/of de ogen zijn getroffen door de brandhaartjes, dan kunt u de getroffen gebieden het best met lauw water grondig uitspoelen. Probeer te vermijden dat u krabt of wrijft aan de geïrriteerde huid, aangezien dit de klachten alleen maar zal verergeren en de kans op een infectie toe zal nemen.

Let op: Bij een ernstige, allergische reactie waarbij verschijnselen als zware benauwdheid, hevige koorts en algehele malaise ontstaan, is het raadzaam om 1-1-2 te (laten) bellen. 

Hoe kun je contact met de eikenprocessierups voorkomen?

Contact helemaal uitsluiten kan haast niet, aangezien de brandharen zich ook via de wind verspreiden. Wat u wel kunt doen om de kans op contact kleiner te maken, is door geen rechtstreeks contact met de aangedane bomen te hebben. Ga ook niet vlak bij getroffen bomen neerzitten en bedek eventueel uw lichaam door kleding met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen. 

Wat doe je na contact met de eikenprocessierups

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

U kunt een hechtpleister gebruiken om de haartjes die in de huid zijn achtergebleven te verwijderen, waarna u de huid kunt spoelen. Was bij thuiskomst ook direct uw kleding op minimaal 60 graden Celsius en voorkom dat u met deze ongewassen kleding op bijvoorbeeld de bank gaat zitten, zodat de brandharen geen kans krijgen zich in uw meubilair te hechten. In de meeste gevallen zullen de klachten na verloop van tijd vanzelf weer verdwijnen.