Wat is een metalline kompres?

Een metalline kompres (ook wel gemetalliseerd kompres of metalline gaas) is een niet verklevend, ventilerend en absorberend kompres dat een van de veelgebruikte EHBO-materialen is. Niet verklevend betekent hier dat het kompres niet kleeft ‘op’ de wonde. Ventilerend betekent dat dit kompres vocht doorlaat. Dat gebeurt via een dunne, geperforeerde bovenlaag uit aluminium.

Naast vocht doorlaten, neemt het kompres ook vocht op. Naast het kompres zijn er ook gemetalliseerde pleisters en snelverbanden.

–> In onze webshop kunt u metalline kompressen vinden.

  Aanbieding!
  Metalline kompres 8 x 10 cm

  Metalline kompres

  Dit non-woven kompres blijft niet aan de wond plakken. Om diverse schaaf- en brandwonden hygiënisch af te dekken. Per stuk steriel verpakt. Diverse afmetingen.

   0,41
   0,67
  incl. 6% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren

Hoe werkt een metalline kompres?

Een metalline kompres wordt meestal gebruikt bij brandwonden. Ook bij het verbinden van schaafwonden kan het nuttig zijn. Tegelijk is het een handige tool bij kinderwonden. Het toebrengen van dit kompres gebeurt langs de aluminiumzijde. U dient de handen zorgvuldig te wassen voor het uitpakken en aanbrengen van het kompres.

Regelmatige vervanging is bovendien voornaam, aangezien het kompres dus veel vocht kan opnemen. Daarom moet ook de verwijdering met de nodige omzichtigheid worden aangepakt. Toch blijft het verwisselen van het kompres relatief eenvoudig. Voor de patiënt is het een pijnloze ervaring, aangezien het kompres niet kleeft.

Metaline kompres

Gebruik metalline kompres

Het metalline kompres wordt vaak geplaatst met behulp van een pincet. Aangezien het niet verklevend is, is het noodzakelijk het verband te fixeren met een hydrofiel zwachtel of windsel. U kunt tevens drukverband kopen in onze webshop.

Deze pagina is gecontroleerd door vrijwilligers van EHBO-vereniging Geleen.

Vorige vraag: Waarom moet je een verbandschaar gebruiken?

Volgende vraag: Waarvoor zijn verbandklemmen?