Wat is een skiduim?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat is een skiduim?

U kunt een skiduim als eerste koelen met een instant coldpack (geen vriezer nodig).

  Instant coldpack

  Instant coldpack

  Instant coldpack om direct (eenmalig) te gebruiken bij o.a. verstuikingen en oververhitting. Afmetingen: 14 cm x 18 cm. Niet nodig om in de vriezer te bewaren.

   1,55
  incl. 6% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren

In welke situaties kan een skiduim voorkomen?

Na een val op de uitgestrekte hand kan de binnenzijde van de duim opzwellen of pijnlijk zijn. Tijdens een val bij het skiën blijft vaak de duim achter de skistok haken. Hierdoor klapt de duim naar buiten. Dit is het meest voorkomende armletsel bij skiërs, vandaar de naam. Ook wanneer er bij balsporten zoals volleybal of voetbal met grote kracht een bal op de duim komt, ontstaat dit letsel. Soms is er sprake van krachtverlies van de duim. Ook is de pijnlijke plek heel precies aan te wijzen.

Hoe ontstaat een skiduim?

De duim is een complex gewricht waar verschillende spieren, pezen en banden (ligamenten) samenwerken om de duim te kunnen bewegen en stabiel te houden. Bij een skiduim gaat het specifiek om een van de ligamenten, dat zijn de banden van bindweefsel om een gewricht. Deze zitten aan de binnenkant van de duim, bij de handpalm. Bij een val of door overbelasting kan dit ligament beschadigd raken of gedeeltelijk scheuren.

Wat is een skiduim

De behandeling van een skiduim

Allereerst is het na een trauma belangrijk om de duim te immobiliseren en te koelen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met een instant coldpack. De duim immobiliseren kan bijvoorbeeld met een spalkset. Daarnaast is het verstandig om een arts te raadplegen, zodat de ernst van het letsel vastgesteld kan worden. Een snelle start van de behandeling vergroot namelijk de kans op een gunstig behandelresultaat.

Vorige vraag: Wat is kinkhoest?

Volgende vraag: Hoe behandel je stijve spieren?