Wat is hoogteziekte?
Hoe ontstaat hoogteziekte?
De naam zegt het al, hoogteziekte, ook wel bergenziekte genoemd, komt voor wanneer u hoog in de bergen zit. Het ontstaat vaak tijdens het (snel) beklimmen van een berg vanaf een hoogte van ongeveer 2500 meter. Niet iedereen heeft er last van. Tussen een hoogte van 2500 en 6000 meter zullen ervaren klimmers nergens last van hebben. Zit u echter hoger dan 6000 meter, dan krijgt iedereen last van hoogteziekte.
Wat is hoogteziekte?
Wanneer u last heeft van hoogteziekte, komt er minder zuurstof in uw bloed en longen dan normaal. Daarnaast stijgt de waarde van koolstofdioxide ook niet. Het gevolg hiervan is dat u steeds sneller zult gaan ademen en zelfs kunt gaan hyperventileren. Er is dus sprake van zuurstoftekort en helaas reageren de hersenen daar niet op. Hierdoor kunt u last krijgen van onder andere hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en een verminderde eetlust. Bij ernstige gevallen kunt u zelfs last hebben van bewusteloosheid of het ophoesten van slijm.
Voorkomen hoogteziekte
Hoogteziekte is te voorkomen door niet te snel te stijgen. Uw lichaam kan dan namelijk wennen aan de hoogte, waardoor zuurstoftekort verminderd of zelfs voorkomen kan worden. Het lichaam heeft daarnaast tijd om op een verlaagde zuurstofconcentratie te reageren door de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen uiteindelijk weer voor een beter zuurstoftransport.