Wat is ischias?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat is ischias?

Voor de behandeling van ischias raden we aan om gebruik te maken van een cold/hot pack om de pijn te verlichten.

  hot-cold-pack

  Hot / Cold pack

  Kunststof Cold/Hot pack. Koelen in de vriezer of verwarmen in warm water of magnetron. Met klittenbandbandage. Meerdere keren te gebruiken. Afmetingen: 13 x 28 cm

   4,89
  incl. 6% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren

Wat is ischias?

Ischias (ook wel ischialgie of ischiassyndroom genoemd) is een zenuwpijn van de nervus ischiadicus (ischiaszenuw). De nervus ischiadicus is de grootste zenuw in het lichaam en loopt vanuit het ruggenmerg in uw lage rug via de achterzijde van uw benen tot in uw tenen. De functie van deze zenuw is om prikkels over te brengen naar de rug. Ook worden impulsen vanuit de hersenen via het ruggenmerg naar het been begeleid (denk bijvoorbeeld aan een impuls om het been te strekken).

Hoe ontstaat ischias?

Ischias ontstaat meestal door zwaar tillen, een zwangerschap en in zeldzame gevallen een hernia of tumor. Ook stress speelt soms een rol bij het ontstaan van de klachten.

Wat is ischias

Wat zijn de symptomen van ischias?

De pijn wisselt van licht tot heftig en voelt meestal stekend of branderig aan. Hierdoor is het vaak lastig om op het aangedane been te staan. Ook spierzwakte, een doof gevoel of tintelingen behoren tot de symptomen van ischias. Vaak wordt ischias gezien als een waarschuwing voor een beginnende hernia. Dit hoeft niet zo te zijn. Maar het is wel verstandig om uw rug voldoende rust te gunnen om te herstellen.

Wat helpt om de klachten te verminderen?

De huisarts schrijft meestal pijnstillende medicatie voor. Daarnaast geeft hij het advies mee om rustig te blijven bewegen. De huisarts geeft zelf bewegingsoefeningen mee of kan u doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Die kan u ook aanwijzingen geven om ischias in de toekomst te voorkomen. Daarnaast kunt u gebruikmaken van een cold/hot pack om de pijn te verlichten. De warmte maakt uw spieren los en verbeterd de doorbloeding, zodat uw rug beter kan herstellen. Kou helpt om de pijn te dempen. Probeer hierbij uit wat voor u prettig is.