Wat is wondsnelverband?

Een wondsnelverband is een elastische zwachtel met kleefpleisters en een steriel kompres. Het zwachtel is naast elastisch ook hydrofiel (vochtopnemend) en is even breed als het wondkussen.

Wat is wondsnelverband?

De zwachtel heeft een korte en een lange kant, dit om het wondsnelverband makkelijk te kunnen plaatsen. Aan beide uiteinden van het wondsnelverband kunt u kleefpleisters terugvinden waarmee u het wondsnelverband snel en zonder problemen vast kunt maken.

De meest gebruikte maten zijn 6 x 8 cm en 8 x 10 cm. Het wondsnelverband mag niet ontbreken in de beste EHBO-doos of verbandkoffer.

–> Zorg dat u wondsnelverband in uw EHBO-koffer heeft. 

Wanneer gebruik je een wondsnelverband?

In de regel wordt het wondsnelverband gebruikt bij bloedende, kleine verwondingen. Doordat er druk uitgeoefend wordt op de wond kunnen er geen bacteriën de open wond bereiken.

Let wel: een wondsnelverband dient enkel gebruikt te worden wanneer de verpakking intact is, het draait hier immers om een steriel verband. Daarenboven beschikt het wondselverband ook over een houdbaarheidsdatum. Wat is wondsnelverband

Hoe gebruikt u het wondsnelverband?

Haal het wondsnelverband uit uw verbandkoffer en neem het vast aan de zwachtels: kom absoluut niet aan het wondkussen! Plaats het wondkussen volledig over de open wond en plak de pleister van de korte kant van de zwachtel vast.

Rol de lange kant van de zwachtel over de wond tot het wondsnelverband op is en kleef deze vast. Op deze manier wordt er druk uitgeoefend: wat de genezing sneller doet verlopen.

Vorige vraag: Hoe gebruik je een gaasje?

Volgende vraag: Hoe gebruik je een elastisch kleefwindsel?