Wat zijn de taken van een ontruimer?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat zijn de taken van een ontruimer? 

Bij grote bedrijven is bij calamiteiten alleen de aanwezigheid van een BHV-team niet toereikend. Daarom worden in dat geval ook ontruimers ingezet. Maar wat zijn nou de taken van een ontruimer?

Om te ontruimen is een portofoon onmisbaar voor goede communicatie tussen de ontruimers en BHV’ers.

Wat zijn de taken van een ontruimer?

Een ontruimer is bij grotere ondernemingen verantwoordelijk voor de evacuatie van iedereen die zich in of in de directe omgeving van het bedrijfspand bevindt. Daarom is het belangrijk dat hij of zij op de hoogte is van het ontruimingsplan van het desbetreffende bedrijf. Ontruimers moeten bekend zijn met de locaties van alle aanwezige (nood)uitgangen, zodat zij iedereen veilig naar de verzamelplaatsen kunnen leiden. Daarbij moeten zij snel kunnen overzien hoeveel mensen er zich op dat moment in het gebouw bevinden. Tijdens hun werkzaamheden staan zij in contact met de hulpdiensten en het BHV-team om hen te informeren over de stand van zaken.

Waarom is de aanwezigheid van ontruimers noodzakelijk?

Om de BHV’ers te ontlasten. Terwijl de ontruimers de evacuatie regelen, kan het BHV-team zich richten op hun andere taken, zoals het verrichten van medische handelingen of het blussen van branden.

Wat zijn de taken van een ontruimer

Veiligheid en communicatie

Tijdens alle werkzaamheden is het natuurlijk van belang dat een ontruimer goed beschermt en ook zichtbaar is. Hiervoor kunt u in onze webshops fluoriserende veiligheidshesjes bestellen. Om goed te kunnen communiceren tijdens een ontruiming is het daarnaast handig als een ontruimer ook kan beschikken over een megafoon om zich beter verstaanbaar te kunnen maken.

Vorige vraag: Wat zijn de taken van een BHV’er?

Volgende vraag: Wat doet een hoofd BHV?