Zijn brandblussers in auto’s verplicht?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Zijn brandblussers in auto’s verplicht? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren. 

Voor auto’s raden wij een handformaat Microfoam FireFox Sprayblusser aan.

Zijn brandblussers in auto’s verplicht?

In België is een brandblusser in de auto verplicht, in Nederland niet. Ook niet voor bestelwagens (met uitzondering van wanneer u beschikt over een bepaald certificaat dat de aanwezigheid van een brandblusser vereist).

Vrachtwagens zijn verplicht een brandblusser van 6kg zichtbaar aan de buitenkant te hebben. Het soort brandblusser is afhankelijk van de lading. Als vrachtwagenchauffeur dient u er dus op te letten dat de brandblusser van uw vrachtwagen in staat is de lading te blussen. 

Waarom het alsnog verstandig is om een brandblusser in uw auto te hebben

Maar ook al geldt er geen verplichting op het hebben van een brandblusser in uw auto, het is altijd beter om er wel een te hebben. Uw veiligheid zou altijd een prioriteit moeten zijn, maar ook de veiligheid van anderen. Met een brandblusser in uw wagen kunt u het leven van iemand anders redden (denk maar aan een ongeval waarbij de wagen vuur vat, maar het slachtoffer geklemd zit). Bovendien gaan steeds meer en meer landen over naar een verplichting. Gaat u op autovakantie en rijdt u door België, Polen, Turkije en Griekenland heen, dan kan de politie u beboeten voor het niet hebben van een brandblusser in de wagen aangezien het in die landen wel verplicht is. 

Zijn brandblussers in auto's verplicht

Welke brandblusser in de auto?

In een auto is de ruimte beperkt. U hoeft ook geen brandblusser voor grote branden toe te voegen aan de permanente items van uw auto. Aangeraden is de kleine Microfoam FireFox Sprayblusser, een brandblusser in handformaat.

Vorige vraag: Zijn brandblussers verplicht?
Volgende vraag: Hoe gebruik je een brandwonden kompres?