Welke oogspoeling heb ik nodig?

Oogdouche of oogspoeling: waarom zijn deze belangrijk?

Belangrijk: Neem altijd contact op met een arts bij ernstig oogletsel!

Voornamelijk in (werk)ruimtes waar veel stof/zaagsel aanwezig is of waar wordt gewerkt met producten die chemicaliën bevatten, is een oogspoeling wettelijk verplicht. Het is dan ook van essentieel belang dat de ogen goed worden beschermd en er snel gehandeld kan worden wanneer er iets in het oog terecht komt. Op onze website vindt u daarom een uitgebreid assortiment met oogspoelingen die u los aan de muur kunt ophangen of die u aan uw EHBO-uitrusting kunt toevoegen.

Wat is het verschil tussen een oogspoeling en oogdouche?

Er is geen verschil tussen een oogspoeling en een oogdouche. De verschillende benamingen zijn ontstaan doordat het ene merk het een oogdouche noemt en het andere merk een oogspoeling. Echter, beide producten hebben dezelfde werking en bevatten in veel gevallen dezelfde ingrediënten.

Hoe moet je je oog spoelen?

Welke oogspoeling heb ik nodig?

Wanneer er stof, vuil, houtsplinters of chemicaliën in uw ogen komen, is het belangrijk dat u snel handelt. De schadelijke deeltjes kunnen namelijk vast blijven zitten in uw ogen. Met een oogdouche of oogspoeling kunt u de deeltjes verwijderen. Gebruik dus altijd direct een oogspoeling, zodat zware beschadigingen voorkomen kunnen worden. Bij het gebruik van een oogdouche, kunt u het beste uw hoofd iets naar achteren houden en de oogspoelfles dichtbij uw oog houden, zodat de spoeling direct in uw oog loopt. Een oogspoelfles met oogbad is handig, omdat u hiermee niet morst en de oogspoeling rechtstreeks in het oog komt.

Bekijk hieronder de aanbevolen oogspoeling en spoeltijd. Raadpleeg ook altijd een arts, zodat u zeker weet dat u geen schade heeft opgelopen.

Vuil en schadelijke stoffen

Aanbevolen spoeling

Spoeltijd

Stof, vuil, houtsplinters en metaal

Normale oogspoelfles 500 ml

Spoel ca. 5 min.

Zuren

pH Neutraal 200 ml

Spoel ca. 2 min.

Alkaliën

pH Neutraal 200 ml

Spoel ca. 2 min.

Andere schadelijke stoffen

Normale oogspoelfles

of pH Neutraal

Spoel ca. 5 min.

       Spoel ca. 2 min.

Belangrijke informatie oogspoeling

  • De oogspoelfles is niet meer steriel na opening van de fles, deze moet na gebruik worden weggegooid.
  • Gooi de gebruikte oogspoelfles weg, ook al zit er nog iets in. Op deze manier voorkomt u herbesmetting.
  • De oogspoeling is gemiddeld maximaal 3 jaar houdbaar.
  • Neem bij oogletsel altijd contact op met een arts.
  • Heeft u zuren of alkaliën in uw oog gekregen? Spoel dan eerst met een pH neutrale oogspoeling, en vervolgens met een normale oogspoeling tot u bij een arts bent.

Oogspoeling

Gebruik een oogspoeling i.p.v. kraanwater

Wanneer er schadelijke deeltjes in de ogen komen, is het verstandig om een oogspoeling te gebruiken. Oogspoelingen bevatten in de meeste gevallen een steriel sodium, wat overeenkomt met het natuurlijke zoutgehalte in de ogen. Oogspoeling voorkomt dat bacteriën de ogen binnendringen en het ontstaan van infecties.

Bij het gebruik van kraanwater verhoogt u juist de kans op infecties, omdat de bacteriën in de ogen blijven zitten. Wij raden u daarom aan om altijd een oogspoeling te gebruiken i.p.v. spoelen met kraanwater.

Vorige pagina: Hoe spoel je je oog met water?

Volgende pagina: Wat moet je doen als je iets in je oog hebt?